Terre des Hommes Dorpentocht Walcheren.





Let op: onderstaande tekst gold voor de Dorpentocht 2018!

Thema's van voorgaande jaren zijn te vinden op de pagina Archief

Thema 2018: "Lekker weg op Walcheren"

Een thema waar je alle kanten mee uit kunt..... Dat klopt. We hebben twee aspecten uitgekozen en die gebruikt bij de keuze van de stempelposten 2018. En heb je die stempelposten, dan is het niet moeilijk om er op Walcheren een mooie route van te maken.

Bij lekker denk je aan smaken, en zo kwamen we op bedrijven die iets met streekproducten doen: zuivel, groente, fruit en meel van de molen.

Bij lekker weg denk je aan vakantie, aan ergens verblijven. Vele jaargangen Dorpentochten voerden ons over vele minicampings. Dit jaar willen we jullie kennis laten maken met de wereld van de grote campings. Maar eerst een stukje geschiedenis: de ontwikkeling van het toerisme op Walcheren.


"Badgasten":

Waar men het in de rest van Nederland over toeristen heeft, wordt op Walcheren al meer dan 150 jaar gesproken over "badgasten". Het begint in de zomer van 1834 in Domburg als twee Middelburgse dames een zeebad nemen; in hun kielzog komen vele duizenden nieuwe badgasten. Van een onbekend en afgelegen gebied verandert Walcheren in een bij de elite gewilde vakantie- bestemming. De badgast verblijft niet alleen aan het Domburgse strand, maar onderneemt ook tochtjes naar het ‘dode stadje' Veere, de dijk in Westkapelle en maakt wandelingen door het duingebied bij Oostkapelle en Vrouwenpolder. Reisgidsen schrijven over het rustige eiland waar de zee kalm is, de lucht en het water gezond zijn, het licht magnifiek straalt en mooie mensen gekleed in biizondere dracht leven. Plaatselijke ondernemers profiteren van de stroom bezoekers en het aantal vreemdelingen en de omzet nemen aanhoudend toe. Op schilderachtige locaties staan vakantievilla's, pensions en hotels. Vanaf de jaren twintig wordt een vakantie op Walcheren ook voor mensen met een minder dikke portemonnee betaalbaar. Men krijgt meer vrije tijd en wordt mobieler. Een vroege en primitieve manier van vakantievieren is het opslaan van een tentje in de ongerepte duinen van Zoutelande of kamperen in een weiland bij een boerderij. Van stagnatie en terugloop in het aantal badgasten kan niet worden gesproken.Jaarlijks komen er steeds meer bezoekers naar de Walcherse kust.
Vakantie in eigen land komt in de jaren dertig goed op gang. Ambtenaren en onderwijzers krijgen vakantiegeld. Veel families ontvluchten in de zomer de overvolle steden en trekken de natuur in. Als je dat goedkoop wilt doen is een fiets-kampeervakantie een goed alternatief voor een pension.
Kamperen bij de boer wordt vanaf de jaren zestig op Walcheren mateloos populair. Voor de Walcherse boeren wordt een zogenaamde minicamping' een aangename en soms noodzakelijke aanvulling op het inkomen uit het agrarisch bedrijf. Sommige breiden uit en voor hen wordt het hun hoofdinkomen. Er zijn in 1960 al enkele campings met meer dan vijftig staanplaatsen.
Veel landbouw- gebied wordt omgezet in kampeerterreinen of vakantieparken. Daarnaast komen er langs de kust grote zomerwoningencomplexen tot stand.
Bovenstaande tekst is uit "Het leven op Walcheren", de uitgave "Badgasten". Veel meer geschiedenis vindt u in deze en andere uitgaves. Dank voor de toestemming.tot publicatie.
Kampeerterreinen:

Wat is het verschil tussen een minicamping en een camping? Dat is binnen de gemeente Veere duidelijk omschreven. Een minicamping is nog steeds een agrarisch bedrijf wat daarnaast een verblijfsmogelijkheid heeft voor 15/25 plaatsen, omschreven in een beleidsnota.
Campings zijn omschreven in een kadernota "Kampeerterreinen Veere 2013". Campings zijn al lang veel meer dan een weitje voor tenten met wat toiletvoorzieningen. Na de tent kwam de caravan, en nu de camper. Meer permanente voorzieningen als stacaravan en nu "chalets' werden toegevoegd. Iedere grote camping heeft nu zijn uitgebreide speel- en slechtweervoorzieningen en natuurlijk een restaurant.
Tijdens de Dorpentocht zullen we met vier campings kennismaken. Binnen de gemeente Veere zijn er 23 "kampeerterreinen", grote campings dus.



Wij gaan zien:
12 - De Boomgaard (stempelpost 1)
7 - De Pekelinge (stempelpost 5)
21 - Valkenisse (stempelpost 10)
20 - De Meerpaal
We komen langs:
1 - Olmenveld (bij stempelpost 5, Brasserie De Olmen)


Strandcamping Valkenisse:



Een leuk beeld van "hoe het vroeger was" zien we in de volgende geschiedenis. In 1957 beginnen Cornelis Vos en echtgenote Adriana Wielemaker een camping op Groot-Valkenisse in Biggekerke. Er werd al enige jaren "enigszins" gekampeerd op een wei bij hun boerderij, maar in 1957 treffen zij voorzieningen voor een echte camping onder de naam Camping Vos. In de loop der jaren wordt de camping uitgebreid met o.a. een consumptietent en een supermarkt en worden achtereenvolgens C. Vos en L.C. Vos eigenaar. L.C. Vos verkoopt zijn camping, die inmiddels de naam Camping Valkenisse draagt, in 2007.
Boudewijn den Boer wordt de nieuwe eigenaar. De camping krijgt de nieuwe naam Strandcamping Valkenisse en het restaurant Zeespiegel wordt op het terrein geopend.



Streekproducten en boerderijwinkels:

Analoog aan het ontstaan van "kamperen bij de boer" is het fenomeen boerderijwinkel ontstaan. Er waren verschillende redenen voor boerenbedrijven om "er iets bij te gaan doen". Soms voor een betere prijs dan bij veiling of groothandel, soms door een slechtere oogst of soms omdat je met bestaande werknemers meer omzet kon bereiken. Vaak begon het klein: langs de weg of vanuit een schuurtje. Zo ontstonden er kleine winkeltjes op het erf. De consument vond het "leuk" om hun verse producten "gemoedelijk" in de polder te kunnen kopen.
Die winkeltjes groeiden omdat vanuit de basis nieuwe producten ontwikkeld werden. Zo werd melk kaas, en werd meel een cakemix. Het assortiment werd groter toen de winkels elkaars streekproducten gingen verkopen. Zo zie je steeds meer grotere boerderijwinkels met een uitgebreid assortiment.
Net als in het grootwinkelbedrijf, gaat ook hier de ontwikkeling door. Internet doet zijn intrede, en soms worden online bestelde producten al thuisbezorgd. Door de stijgende belangstelling voor "lokaal, eerlijk en vers" zie je zelfs in supermarkten dezelfde streekproducten terug, maar dan met een foto en een verhaal: "welke boer heeft wat geteeld of wat gemaakt".
Wat de toekomst gaat brengen? De tijd zal het leren. Maak vandaag eens kennis met het fenomeen "streekproduct" in één van de boerderijwinkels op een aantal stempelposten: Kaasboerderij "Schellach", Landwinkel "Weststrate", Zuivelboerderij "Hoogelande", "Brassers Korenmolen" en vitaminehoek "de Kragge".

Versie 20180820